LEGENDHA NYAI BAGELEN

Miturut cerita turun temurun, jeneng Bagelen (Purworejo) ana wiwit jaman biyen yaiku Medangkamulan utawa Medang Gele utawa Pagelen, lan kang mangku pamarintahan Sri Prabu Kandiawan.  Sri Prabu Kandiawan nduweni putra lima.

Putra sulung, Sri Panuwun, ahli pertanian lan pamarintahan, mangku pamaintahan ana ing nagari bagian Medang Gele (Pagelen).  Putra kapindho, Si Sendang Garbo, ahli perdagangan, mangku pamarintahan ing dhaerah Jepara.  Putra kaping telu, Karungkala, mangku pamarintahan ing Prambanan.  Putra kaping papat, Sri Petung Laras utawa Tunggul Ametung, mangku pamarintahan ing Kedhiri.  Kang bungsu Sri Djetayu mangku pamarintahan ing Kahuripan.  Medangkamulan minangka nagari kang aman, tentrem lan makmur, kapimpin dening raja kang adhil lan jujur.  Sri Prabu Kadiawan seda lan si sulung Sri Panuwun munggah nata.

Prabu Panuwun nduweni putra loro, ananging nandhang cacat kabeh.  Sang Prabu sedhih lan semedi tapa brata nyuwun kanugrahaning dewata.  Prabu Panuwun pikantuk petunjuk gaib, kudu menyang salah siji sendang ing Somolangu.  Ana ing Somolangu Prabu Panuwun nggarwa putri saka Kyai Somolangu, lan dianugrahi putri kang aran “Raden Rara wetan” kang mengkone karan “Nyai Bagelen” pewaris dhaerah Bagelen.

Sakwise ngancik dewasa, Raden Rara Wetan kagarwa dening Pangeran Awu Awu Langit ing dhaerah Ngombol.  Amarga Sri Panuwun pindhah ana ing Hargopura (Hargorojo), Pangeran Awu Awu Langit sing nggantekake ana ing Bagelen.

Pamarintahan Pangeran awu Awu Langit ing Bagelen ndadekake pertanian maju saka asil panen pari ketan wulung lan kedhele.  Panguripane Pangeran awu Awu Langit lan Nyai Bagelen makarya dadi tani lan nenun.  Pangeran Awu Awu Langit lan Nyai Bagelen kanugrahan putra tiga.  Putra sulung aran Raden Bagus Gento, putra kapindho lan putra katelu aran Raden Rara Taker lan Raden Rara Pitrah.

Ing sawijining dina Slasa Wage, nalika Nyai Bagelen lagi nenun, puta putrine dolanan ora adoh saka dheweke nenun.  Nyai Bagelen kaget amarga kok dudu putrine kang lagi nyusu ananging kok malah anak lembu.  Nyai Bagelen bingung lan nakokake marang Pangeran awu Awu Langit kang lagi milih bibit ketan wulung.  Pangeran Awu Awu Langit mangsuli sinambi geguyonan, ndadekake Nyai Bagelen rada pegel atine.  Piranti tenun disorogake, isi lumbung pari dan dhele padha pating cecer.  Lumbung pari diuncalake adoh, kesangkut ana ing wit wringin ing desa Krendetan lan ana kang tiba ana ing desa Penatak )Somorejo).  Sepira kagete Nyai Bagelen nalika nemokake putrine tiwas ana ing cedhak lumbung.

Prastawa iku ndadekake Pangeran Awu Awu Langit duka, lan netepkae mulih ana ing dherah asale lan seda ing desa Awu Awu.  Nalika keprungu menawa Pangeran Awu Awu Langit seda, Nyai Bagelen ngucap wasiyat marang putra sulung Raden Bagus Gento, kabeh putra wayah lan keturunane ora kena lunga dol tinuku lan nganakake hajad ana ing dina pasaran Wage, amarga dina pasaran iku dianggep dina naas.  Tumrap warga masyarakat Bagelen pantang nanem kedhele, ngingu lembu lan nganggo klambi kaya Nyai Bagelen nalika nggarapsari yaiku, kain lurik, kebaya gadhung mlati lan kemben bangau tulis.  Sakwise nekakae wasiyat, Nyai Bagelen mlebu kamar lan ilang tanpa tilas.  Sateruse Raden Bagus Gento munggah nata ing Bagelen.

Ing komplek petilasan Nyai Bagelen ana peninggalan sejarah Budha arupa stupa-stupa cacah sanga kang dilindungi dening Undang Undang nomor taun 1992 babagan barang cagar budaya.

4 Komentar (+add yours?)

  1. web design and development
    Jun 19, 2013 @ 19:56:58

    Hi colleagues, pleasant post and fastidious arguments commented at this place, I am really
    enjoying by these.

    Balas

  2. business WordPress theme
    Jun 28, 2013 @ 10:43:54

    Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession
    capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
    posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you
    access consistently quickly.

    Balas

  3. see this website
    Jul 06, 2013 @ 17:39:47

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
    to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

    Balas

  4. echange de lien
    Jul 16, 2013 @ 19:13:16

    That is very fascinating, You are a very skilled blogger.

    I’ve joined your feed and stay up for in the hunt for extra of your great post. Also, I’ve shared
    your web site in my social networks

    Balas

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: